Vyrobte si domácí zdravé šampaňské - Wugi kefír
Obsah článku
Co to je Wugi kefír?
Je to probiotický nápoj, který vzniká činností specifických mikroorganismů. Wugi kefír je dvojího charakteru.
Můžete sáhnout po tzv. vodním kefíru a vznikne Vám luxusní probiotický šampus/ limonáda.
Wugi krystalky se aktivují ve vodním prostředí a díky tomu, že jim dáte najíst (cukr), Vám vyrobí již zmiňované lahodné „šampíčko“ vhodné i pro děti. Smícháním krystalků, vody, cukru a lyofilizovaného ovoce nastává proces fermentace, neboli kvašení za vzniku kefírového nápoje bohatého na cenné látky. Popřípadě existuje tzv. mléčný kefír, kdy Vám vznikne perfektní zakysaný nápoj či jogurt, ale o tom příště.
Proč je dobré pít Wugi kefír?
Co si budeme povídat, životní styl, kterým většina populace žije není optimální. Neříkám, že vše musí být „tip ťop“ ale rozhodně je dobré si vybudovat takové návyky, díky kterým budeme preventivně své zdraví chránit. Kde jinde začít než u střev, která dostávají pěkně zabrat nejenom jídlem v této konzumní době ale také stresem, nedostatkem pohybu a nekvalitním spánkem. Ano, toto všechno ovlivňuje náš střevní mikrobiom.
Wugi obsahuje bohatou nálož mikroorganismů, jakožto úžasnou probiotickou kulturu pro naše střeva. Střeva jsou zákla imunity a celkového mentálního i fyzickoho zdraví (více ve článku o zdraví střev) a proto Wugimu opravdu fandíme.
Obsahuje také vitmin K2, který pomáhá zabudovat vápník do kostí a dle výběru ovoce, se kterým jej děláte, také jiné vitaminy a minerální látky. Může být skvělým doplňnkem i pitného režimu jak pro malé tak i velké, jelikož oproti jiným fermentovaným nápojům neobsahuje téměř žádný alkohol. Podtrženo sečteno, Wugi má u nás v Centru Návyků “zelenou”.
Jak si vodní kefír připravit?
- Nachystáte si vymytou uzavíratelnou láhev, používám přímo od Wugi
- Vysypete obsah (5 g) sáčku s wugi krystalky do sklenice a zalejete filtrovanou/ převařenou vodou 3/4 litru. Na kvalitě vody záleží.
- Přidáte cukr a lyofilizované ovoce (TIP: například z www.goodie.cz, kód pro slevu je PROZDRAVI5)
- Láhev zavřete a necháte 2 dny v pokojové teplotě.
- PO DVOU DNECH JE WUGI PŘIPRAVEN KE KONZUMACI
- POKRAČUJEME: po 2 dnech si necháte v lahvi 200 ml vodního kefíru (zbytek si přelijete do nádoby a dáte do lednice) a dolijete vodou zase cca do tří čtvrtin litrové sklenice (viz obrázek), přidáte cukr, vyměníte ovoce a děláte další várku. A takto 10x dokola. Z jednoho sáčku tak uděláte 10 litrů tohoto lahodného a zdravého šampusu.
- Dopřejte si každý den sklenici probiotického nápoje.
Pro nákup Wugi krystalků a veškerého příslušenství můžete využít slevy WUGICN5 na odkazu níže.
Mé oblíbené varianty vodního kefíru jsou:
- cukr, lyofilizovaná broskev
- cukr, lyofilizovaný ananas a meruňka
- cukr, citron (přidáte čerstvý bio citron bez kůry 1/2)
- lyofilizovaná jahoda, čerstvý citron.